Hoppa till sidans innehåll

Basket


Välkommen till Srbija Malmö Basket sektion

 

 

Basketklubbens historik

 

Lite om KSF Srbijas Basketsektions utveckling:

Spelarna som bildade basketklubben var först och främst spelare med serbiskt ursprung. Från början tillhörde klubben S.K.I.P.C. (Serbisk kultur och press center) och hade namnet SOKOL. I slutet av säsongen 92-93 var S.K.I.P.C. tvungna att upphöra finansieringen av SOKOL och då rycker den serbiska föreningen S.D. "SRBIJA" in och tar över SOKOL varvid namnet SOKOL ersätts av namnet SRBIJA "Therpers".

Personen som bildade klubben var Savo Stoiljkovic. Säsong 1994/95 förlorade vi inte en enda match vilket berodde på att vi hade en väldigt förståndig och duktig tränare (Zoran Petkovic) och kapten (Dusko Prtic).

Även denna säsong går vi upp en division , dvs 2b. Laget är denna säsong oförändrat men tränarposten övertog en erfaren spelare som spelade för Drina Zvornik. , Goran Vidakovic. Klubben lyckades till slut värva en mycket skicklig center Marko Stanisic ( förmodligen den bästa i södra Sverige) som med sin längd och styrka inte kan besegras under korgarna.

Klubben värvade också Novica Topalovic en väldigt duktig spelare som har spelat i serbiska laget Radnicki och i svenska KFUM Skellefteå. Ett av de största framgångarna för klubben var att laget vann DM. Vi var det första invandrarlaget i Sverige som vann mot Helsingborg BK i finalen med hela 28 poäng. Målet denna säsong var att försöka gå upp i ettan , dvs Allsvenskan.

 Resultatmässig var vi fullt berättigade för kvalet men enligt några regler från basketbollsförbundet som inte gynnar svensk basket utan tvärtom , fick inte några av våra spelare vara med i kvalet på grund av att de inte hade bott i Sverige mer än tre år.

Efter att ha erhållit ett brev från Svenska basketbollförbundet där det stod att vi får kvala till ettan våren 97 i fall vi kommer bland de två bästa lagen i serien spelade vi ännu bättre och vann alla våra matcher denna säsong och gjorde oss därmed berättigade för kvalspel till ettan.

 

Vår vinnarsvit forsätter och vi vinner serien mer överlägset än någonsin tidigare. På grund av svenska regler om spelare med invandrarbakgrund som inte är svenska medborgare fick vi söka dispens för fyra spelare som om några månader då skulle ha bott i Sverige i mer än tre år. Förbundet gick oss till mötes och det är vi väldigt tacksamma för. Våra spelare fick dispens en efter en så fort de hade bott i Sverige i två år och elva månader.

Kvalspelet fick vi börja spela utan våra duktiga spelare som Marko Stanisic , Zoran Telebak och Zeljko Rudakovic. Många började tvivla på oss och trodde inte att vi skulle klara av det som ingen serbiskt lag någonsin lyckats åstadkomma i Sverige dvs att gå upp till ettan.

Efter en heroisk insatts vinner vi dessa matcher och tillsammans med Bankeryd går vi vidare i kvalet och sedan till basketettan.

 

Från 1998 spelar Srbija i basketettan. Branko Rodic var teknisk direktör och efter honom kom Milisav Stankovic, Dragan Romcevic och de sista 5 åren Svjetlan Mandic.

Under de 12 sista åren som Srbija spelar i ettan kvalade vi till Allsvenskan många gånger och spelade Final Four 5 gånger. Srbija Malmö lyckades vinna 2004.

 

De sista 10 åren har Srbija spelat Dijaspora Turneringen KEPSD, en serbisk-europeisk turnering, som klubbar från hela Europa ställer upp i. Srbija Malmö spelade final 8 gånger med vinst 5 gånger (Munchen 2001, Malmö 2002, Hamburg 2003 , Paris 2006 och London 2010). Srbijas juniorer har vunnit 2 gånger (Zurich 2004 och Duseldorf 2005). De Sista 11 åren sysslar vi mycket med ungdomsverksamhet och har för närvarande 7 lag i kontinuitet från mini basket till Basketettan. Träningskvaliteten är den bästa möjliga och vi har lyckats få fram våra egnna produkter som vi prioriterar den sista tiden.

 

Våra ungdomar åker varje år till olika basketläger (mest Serbien) och deltar i olika turneringar i hela Sverige (Skövde, Lund, Båros osv) och på turneringar utomlands (Finland ,Italien ,Serbien ,Danmark osv).

 

Basket är vår yngsta och för tillfället mest framgångsrika sektion. Framgången har väckt ett enormt basketintresse bland ungdomar över huvud taget och därför har vi utökat verksamheten med flera juniorlag och ett damlag.

Om ni är intresserade är ni hjärtligt välkomna.

Våra tränare kan nås på tel. 040 - 93 70 89

Uppdaterad: 27 APR 2017 21:18 

 

 

Vill du att ditt företag eller firma skall synas Här?

 Kontakta Kansliet

Postadress:
KSF Srbija Malmö
Ystadvägen 46/2
21445 Malmö

Besöksadress:
Ystadvägen 46/2
21445 Malmö

Kontakt:
Tel: 0704716629
E-post: This is a mailto link

Se all info